Måneskin versus Meindert Talma

Måneskin is een populaire Italiaanse rockband uit Rome die 28 augustus aanstaande zou optreden op het Britse Reeding & Leeds Festival. Begin deze maand schrijft de band echter op de Social Media dat ze vanwege 'onvoorziene conflicten in het schema' niet langer in de gelegenheid is om het driedaagse festival eind deze maand aan te doen. De bandleden tonen zich in het bericht bijna net zo verdrietig als hun teleurgestelde fans moeten zijn, om nog maar niet te spreken van de organisatie van het festival. Later komt de reden voor de afzegging uit de mouw: Måneskin kan op 28 augustus meedoen met een MTV award show en dat levert meer geld en PR op dan het afgesproken optreden in het Verenigd Koninkrijk. Misschien is dit de manier om bekend te worden en te blijven, maar het lijkt nergens op. En het zou de muziekwereld ook geen goed doen als dit de norm wordt.

 

Gelukkig kan het ook anders. Neem bijvoorbeeld onze eigen Meindert Talma. Een aantal jaren geleden vroeg ik hem om een setje te komen spelen op het door mij georganiseerde kleinschalige Music=Art Festival in Zuidhorn. Meindert was bereid om voor slechts 25 euro op te treden, ik denk omdat we dorpsgenoten en beide muzikant zijn, en misschien waardeerde hij ook wel het initiatief om mensen laagdrempelig in aanraking te brengen met allerlei verschillende soorten muziek. Een paar weken voor het festival belde Meindert me op. Hij kreeg de kans om in de Rode Hoed in Amsterdam op te treden en dat was voor hem altijd een grote wens geweest. Door ziekte van een artiest kon hij invallen, maar het optreden viel net op de dag van mijn mini-festival. ‘Kunnen we nog iets regelen?’ vroeg hij, bezwaard en eigenlijk tegen beter weten in. De PR was natuurlijk allang begonnen en ik vond het spijtig om te moeten antwoorden dat ik in alle folders en krantenberichten etc. zijn naam al had vermeld en dat hij mij op deze manier in een lastige situatie zou brengen. Talma antwoordde daarop: “Dan speel ik bij jou” en zo geschiedde. 

Toen ik het bericht las over de opportunistische jongelui van Maneskin (én management) dacht ik aan Meindert. Toch mooi dat er mensen zoals hij zijn om het goede voorbeeld te geven en daarmee de muzieketiquette hoog te houden. Als een dominee de boel afsluit, doet hij of zij dat vaak met een moralistische onliner. In den Bijbel staat er zo’n simpele regel:          Laat eenvoudig uw ‘ja’ een ‘ja’ zijn en uw ‘nee’ een ‘nee’. Zo simpel is het. Afspraak is afspraak.